måndag 21 mars 2011

Husbåt

Ner från Thekkady i bergen till Alleppey vid kusten och Backwaters. Hade tänkt oss husbåt därifrån till Kollam, men fick inte till nåt rimligt pris. Blev istället övertalade till en tur i kanalerna i närheten och övernattning. 

Här är vår båt, The Sea King, den det står Welcome på, 











Här sitter Kapten Azad och styr.

Blev lovade många små kanaler av Manager Navas. Blev det så? Näe! Ut på sjön, vila och driva, äta lunch, sen in i tre små kanaler och sen var det förtöjning för natten.  Alla måste förtöja kl 18.00 för fiskarnas skull. Började vi åka igen kl 8 som utlovats? Näe! Höll vi på fram till 10 som lovats? Näe! Kom Managern och mötte när vi angjorde? Näe! Han vågade inte den fege rackarn - hade han kommit hade han fått höra ett och annat på ren och skär svenska kan jag lova.  

Men för övrigt var det underbara timmar ombord (– ville ju gärna haft flera timmar som sagt). Härlig utsikt från vår lilla salong en trappa upp. Det dagliga livet pågår i kanalkanten, folk gör kvällstoalett, diskar eller tvättar kläder. Går till kyrkan eller templet eller moskén. Spelar vollybolly eller cricket. Göder risfälten(???).






Samma trafiksystem som på land, man ålar sej fram mellan mötande farkoster och rammar en kanot eller två som inte flyttar på sej. 

Många husbåtar är det, inte två likadana. 


Nyttotrafik. En liten båt bogserar 5 jättepråmar lastade med timmer. En pråm till brädden fylld med sand (varför då?).







Och underbar mat. Underbar!



Här kommer Valsalan med lite snacks – stekta lök-plättar och stekta potatisskivor. 
Te och kaffe och kvällsmat. Uppassning. Kanske lite fjäsk.





















När vi förtöjt vid en strandkant och mörkret höll på att lägga sej började  kvittrandet. Det kvittrades och tjattrades och gnisslade om naturen. Från två olika minareter kallades till aftonbön i otakt med varandra och nånstans däremellan kling-och klangades det från templet som också uppmanade till kvällssamling. Och mitt i alla detta oljud kom politik-båten med sina högtalare och skanderade slagord. Kanske för kommunistpartiet? Det är ju det ena av de två största partierna och brukar sitta vid regeringsmakten i Kerala varannan mandatperiod.
Alltid tre besättningsmän på en husbåt – en kockValsalan, en chief och en kapten Azad.


 Utsikt från en sovhytt
Nu är vi i Varkala. Bara en vecka kvar. Ångest!















5 kommentarer:

Anna Karin Hedborg-Ekeblad // Thomas Hedborg sa...

Bästa kortet idag, överlastad pråm. Det svider i en sjömanssjäl

Suss i Stora Världen sa...

Näe AK, du är så himla försiktig du! Hade den varit överlastad hade den sjunkit! Eftersom den flyter är den lagomlastad! NÄMLIGEN!

Unknown sa...

Mums!! jag vill komma ner och äta hos er, alla dessa goda rätter. den där pannkakan såg väldigt god ut t.ex. Förstår att ni inte vill åka hem.
Den bästa bilden är helt klart elefanten som badas..full av tillit sååå sööt den är...

Unknown sa...

Så härligt det ser ut! Är man avundsjuk? ja det är man!
I lördags var Hasse och jag och fikade på cafe` Marmelad i Majorna. Vi kunde sitta ute i solskenet, very nice. Man får vara glad åt det lilla!
Kramisar!

Suss i Stora Världen sa...

Marmelad? Det är ju AKs dotters killes ju! Kul att ni var där Elisabeth!