fredag 11 mars 2011

Peristaltiken




En intresserad bloggföljare frågade om maten och dofterna. Doftar gudomligt och stinker illa gör det om vartannat. Dofterna kommer från allehanda kryddor, stanken kommer från avgaser och piss.
På den första resorten vi var serverades vegetarisk buffé. Väldoftande och välsmakande - helt i min smak men inte i Sisselas. På Light House Beach var det fullt med restauranger, oändliga menyer anpassade till hela världens smakkulturer - och alla serverade fisk - Kingfish, Barracuda, Squid, och andra Havsmonster. Butterfish i vitlök - och då är det inte bara en pressad vitlöksklyfta, nej minst en hel vitlök är tunnskivad och nerstekt i grytan. MMmmmm. Där serverades det Sips till maten, även till Hummern. Innan vi fattade vad Sips var!!?? Chips = pommes frites!! Det vi kallar Chips kallar de Wafers.
Ofta starka kryddor + kanel, kardemumma, nejlikor, kokos mm. Ingefära!
I Kanyakumari fanns nästan inget av detta mer än på de stora hotellen. Där var mest local foodstalls.




Nu är det ju så att min peristaltik inte uppför sig som den ska. Efter maten måste jag på toa inom en halvtimme typ, ibland ännu snabbare. Detta trots att jag äter väldigt lite. Tappar aptiten i värmen, kan leva på vatten. Och lite frukt. Samtidigt väldigt nyfiken på alla smaker. Skulle så gärna ta mej en fritterad sak här, bananbladsknyte där men vågar inte för magen. Trist!

Just nu är vi i Thiruvananthapuram, eller Trivandrum, huvudstad i Kerala. Lyxar till oss lite, 4 ****, fjäskande och komfort. Man ser sej omkring och gör en överslagsberäkning - i blickfånget just där och då är det 9 personal och 3 gäster. Internet på rummet, pool på taket. Prutade rumspris från 4200R till 2500R. Va?!! (ca 500kr/natt) Breakfast included. Hade tänkt åka tåg hit men turerna inställda pga banarbete. Taxi istället..... 200kr.

Gjorde stan lite igår em och kväll. Var vid det stora templet. Fick inte gå in. Blev haffade av guide som beordrade fotografering av valda delar av utsidan. Denna drakelefant var ett måste! Vi strosade vidare och helt plötsligt var vi vid ett varuhus, ett riktigt varuhus i 4 etage. Spännade, de hade nog allt men det var ganska rörigt. Hur hittade folk vad de vill ha övergår vårt förstånd.
Vad som också övergår vårt förstånd är att det finns så många levande människor här. Som rör sej i trafiken, korsar gator och kommer över med livet i behåll. Hemma hade varenda en varit död flera gånger om. Vi också! Vi funderar över vad som skulle vara värst - trilla ner i ett avloppsdike eller bli påkörd av en Tuc Tuc?

2 kommentarer:

Unknown sa...

värme är lika med bantningspiller och tyvärr har vi inte det här hemma och så lär det väl förbli Jag upptäckte samma fenomen i Taihland ha det ...

Suss i Stora Världen sa...

så sant så sant